طرح همیار مادر و کودک؛ توانمندسازی والدین در ایجاد رابطه دلبسته ایمن با کودک

معاون توسعه پیشگیری بهزیستی خراسان رضوی به‌مناسبت روز ملی کودک، گفت: طرح توانمندسازی خانواده محور- همیار مادر و کودک یکی از طرح‌هایی است که در چارچوب برنامه¬های آگاه‌سازی با هدف ارتقاء سلامت جامعه هدف و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی اجرا می‌گردد. در سال گذشته ۵۰ تسهیلگر از سوی ۵۰ مرکز مثبت زندگی و موسسه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی جهت اجرای طرح همیار مادر و کودک موفق به آموزش حدود یک هزار نفر از مادران علاقه‌مند شده‌اند و امید است در تداوم این طرح خانواده‌های بیشتری نیز از این آموزش‌ها برخوردار شوند .

محسن مروی افزود: اگر به دنبال جامعه‌ای پویا، سالم و خودشکوفا هستیم، این مهم، در بستر رابطه کودکان با مادران اتفاق خواهد افتاد و این میسر نمی‌شود مگر با همت همه مدیران، اندیشمندان و تسهیلگران این حوزه در راستای آگاه‌سازی آحاد جامعه بالاخص مادران .

وی خاطرنشان کرد: طرح توانمندسازی خانواده محور – همیار مادر و کودک در راستای اجرای اصول10 و 21 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تلاش می­کند تا با به‌کارگیری رویکرد همیاری از مجموعه برنامه­های مشارکتی، اقدامات اجتماعی را برای پیشگیری از آسیب­های اجتماعی طراحی نماید. به همین منظور این طرح، بین رشته­ای تلقی شده و با به‌کارگیری تکنیک­های تسهیلگری اجتماعی در گروه­سازی، پویایی گروهی، مسئولیت اجتماعی و... به توانمندسازی خانواده­ها می­پردازد تا از این طریق به ترویج مفاهیم مرتبط با  سلامت و نیز پیشگیری از آسیب­های اجتماعی در کودکان صفر تا سه سال اقدام نماید.

معاون توسعه پیشگیری بهزیستی خراسان رضوی با بیان اینکه اصلی‌ترین دغدغه والدین تربیت فرزندانی سالم، شاداب و موفق  است که مطابق با هنجارهای خانوادگی و اجتماعی رفتار می‌نمایند، گفت: سوال بسیاری از والدین این است که برای داشتن فرزندانی با ویژگی‌های شخصیتی و اجتماعی سازش یافته‌تر، چه باید کرد؟

وی افزود: جنبه‌های شناختی فرزندپروری مانند نگرش والدین به فرزندپروری، ارزشها، اهداف و انتظارات والدینی از اهمیت بسزایی برخوردار است و یکی از عوامل اساسی تعیین کننده رفتارهای والدین به شمار می‌رود. اهداف و انتظارات والدین در خصوص داشتن و تربیت یک فرزند خوب، تعیین خواهد کرد که آنها با چه شیوه‌هایی فرزندان خود را پرورش خواهند داد. در این میان آنچه مهم است شکل‌گیری بنیاد ارتباط در خانواده بر اساس یک الگوی مستند، قابل ارزیابی و قابل دفاع همچون الگوی "دلبستگی ایمن" می باشد.

مروی خاطرنشان کرد: آنچه امروز علاوه بر مطالعه نقش دلبستگی در تحولات اجتماعی، هیجانی، روابط عاطفی و زوجین بسیار به آن پرداخته می‌شود، نقش مهم دلبستگی در حوزه روابط والد و کودک به ویژه روابط مخرب و بدرفتاری والدین است. نظریه دلبستگی همچنان نقش یک منبع هدایت‌گر و منسجم را در این زمینه ایفا می‌کند.  بر اساس این دیدگاه رابطه والد-کودک الگویی است که میتواند بر شکل‌گیری روابط صمیمانه آینده کودک تاثیر بسزایی بگذارد و سازگاری‌های اجتماعی و روانی باید بر اساس ظرفیت‌های کار کردن، عشق ورزی، پیوندجویی و بازی تفسیر و تعبیر گردد.

وی ادامه داد: اگر رابطه اولیه مراقب اصلی و کودک ظرفیت عشق ورزیدن را به خوبی شکل دهد، دلبستگی به عنوان ستون اصلی سازگاری درونی و برون فردی در تمام طول زندگی کودک نقش بازی خواهد کرد. بسیاری از رفتارهای ضد اجتماعی در بزرگسالی موثر از جراحت‌های دلبستگی در دوران کودکی و روابط عاطفی کودک با مراقبین اصلی خود می‌باشد. در واقع نبود آشکار علاقه و اعتماد بین کودک و مراقب و افراد مهم زندگی یکی از علت‌های راه انداز آسیبهای اجتماعی و رفتار بزهکارانه در حوزه آسیب‌های اجتماعی می‌باشد. در واقع به نظر می‌رسد تجارب اولیه کودک با مادر آنچنان در چگونگی تجارب بعدی کودک موثر است که نپرداختن به آن در سطحی گسترده جهت پیشگیری از آسیب‌های فردی و اجتماعی ساده انگاری است.

کد خبر 119079

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =

خدمات الکترونیک پرکاربرد